Anlägga färdig gräsmatta

Alla drömmer vi om en grön och härlig gräsmatta i trädgården. När du anlägger en ny färdig gräsmatta slipper du rensa ogräs och får ett tätt och fint resultat direkt. Här följer en enkel guide för att uppnå bästa resultat med färdigt gräs.  

Färdig gräsmatta

Förarbete

Innan man kan påbörja rullandet av gräs behövs ett noga utfört förarbete, allt för att uppnå bästa resultat. Starta med att luckra och jobba igenom jorden ordentligt, gärna 20-30 cm djupt. Enklast är om du använder dig av en jordfräs, vilket man oftast brukar hyra in för sitt projekt. Rensa sedan området fritt från rötter och stenar innan det är det dags att välta ytan, använd gärna en gallervält.

Passa även på att vattna igenom området ett par gånger så att jorden sätter sig. När man nu ser slutet på förarbetet måste man ha planerat för att ha sitt färdiga gräs på plats. Levererat gräs är känsligt och behöver läggas omgående.

Gräsläggning – färdiga rullar

Nu när förarbetet är klart och gräset är på plats är det dags för läggning. Man inleder första rullen utmed en rak kant, kanske då ta hjälp av en häck, vägg, väg eller liknande. Viktigt här är att du håller jorden fuktig och krattar innan du lägger dina gräsrullar. Längderna läggs i tegelstensförband så att ändarna inte kommer mittför varandra.

Försök att få alla skarvar så tätt som möjligt, allt för att gräsmattan ska få en bra kontakt och snabbare rota sig, var dock noga så de inte överlappas. Isoleringskniv är ett tips att använda sig av till kapningen då man ska undvika att slita isär längderna. Fortsätt tills hela det tänkta området är fyllt och närmsta tiden bör man, även om underlaget och jorden känns fast, vara försiktig med belastning.

Följande redskap hjälper dig vid läggning:

  • Kratta
  • Isoleringskniv
  • Skottkärra

Här beställer du färdigt gräs på rulle – snabbt & enkelt

kostnadsfri rådgivning
Inspiration gräs

Bevattning & skötsel av färdigt gräs

Här gäller det att gräset får fäste och så snabbt som möjligt rotar sig. En väl tilltagen bevattning morgon och kväll under de första veckorna är nu att rekommendera, mattan ska helst genomvattnas. Anlägger man under hösten får förutsättningarna styra och i normala fall räcker då en gång om dagen.

Nu kan man försiktigt gå över gräset igen med gallervälten för att försäkra dig om att gräset får ordentlig kontakt med jordbädden. Man ska hålla sig borta från att klippa gräset under de första veckorna. Först efter det bör man ställa in klipphöjden till det högsta läget och sen stegvis sänka den. Räfsa även eller nyttja en gräsklippare med uppsamlare, allt för att undvika gräsrester. Kortare än 3-4 millimeter bör man aldrig klippa sin gräsmatta.

Tips när du anlägger färdig gräsmatta

  • Förbered med bra jord, fri från ogräs.
  • Använd vält av galler, både för gödsel och plattning av yta.
  • Vattna och kratta området innan läggning.
  • Längsgående ytterkanterna måste få kontakt, men inte överlappas. 
  • Efter utfört arbete, vattna ordentligt. Gräsmattan får inte torka ut.
  • Att anlägga färdig gräsmatta under våren eller hösten är klart fördelaktigt.